GASTRO SERWIS - Komis gastronomiczny


JAKI PIEC KONWEKCYJNO PAROWY WYBRAĆ ?

Każdy przed zakupem pieca konwekcyjno parowego powinien sobie zadać to pytanie. A my w tym krótkim poradniku ułatwimy Wam wybór, przed którym stoi każdy właściciel punktu gastronomicznego. Na początek musimy ustalić czy piec ma mieć zasilanie gazowe cz

Każdy przed zakupem pieca konwekcyjno parowego powinien sobie zadać to pytanie. A my w tym krótkim poradniku ułatwimy Wam wybór, przed którym stoi każdy właściciel punktu gastronomicznego.

Na początek musimy ustalić czy piec ma mieć zasilanie gazowe czy elektryczne. Jeżeli chodzi o piece z zasilaniem gazowym - są one droższe w zakupie, ale tańsze podczas eksploatacji. Piece z zasilaniem elektrycznym dają większe możliwości przygotowania potraw, są mniej awaryjne i znacznie tańsze w zakupie.

Kolejna kwestia to ile dań dziennie jest serwowane w Twoim punkcie gastronomicznym. Od odpowiedzi na to pytanie zależy wielkość pieca. Najczęściej wystepują piece o pojemności 6, 10 lub 20 półek przystosowanych do pojemników GN lub blach piekarniczych. Istotna jest również różnorodność serwowanych dań, oraz czas potrzebny do wydania określonej liczby posiłków.

W każdym piecu możemy ustawić tryby pracy pieczenie, gotowanie w parze, pieczenie z parą w niektórych z piecy istnieje możliwość regeneracji potraw i gotowania w podwyższonej temperaturze. Ustawienia temperatury czy czasu obróbki termicznej nieznacznie mogą się różnić pomiędzy poszczególnymi modelami. Niektóre piece wyposażone są w sondę niezbędną do kontroli temperatury wewnątrz produktu.

Większość znanych kucharzy nie wyobraża sobie pracy bez pieca konwekcyjno parowego, ponieważ jest on w stanie zastąpić wiele urządzeń takich jak: piekarnik, płyta grillowa, frytownica, parowar, wszystkie urządzenia do gotowania itp. Kupując takie urządzenie oszczędzamy również miejsce w kuchni, a do przygotowania dań nie potrzebna jest duża ilość naczyń, jak to ma miejsce podczas gotowania tradycyjnymi metodami. Dzięki temu praca staje się łatwiejsza, jest mniej mycia, mniej detergentów, mniej zużytej wody oraz prądu. To wszystko pozwala obniżyć koszty prowadzenia lokalu gastronomicznego, a nakłady poniesione na zakup urządzenia szybko się zwracają. Z tych powodów piec konwekcyjno parowy powinien znajdować się w każdej profesjonalnej kuchni. 

Ceny pieców wahają się od kilku do kilkudziesięciu tysięcy złotych. Znaczący wpływ na cenę pieca mają: jakość wykonania i stopień zaawansowania. Markowe piece takich producentów jak Rational, Convotherm, Lainox, Fagor, Houno, Kuppersbusch, Retigo, MKN itp. są technologicznie bardziej zaawansowane i zdecydowanie lepiej wykonane od konkurencyjnych, tańszych pieców. Często bardziej opłacalny jest zakup używanego, markowego pieca konwekcyjno parowego niż nowego pieca produkcji chińskiej.

Podsumowując: przed zakupem pieca konwekcyjno parowego warto porozmawiać z handlowcem, który doradzi w wyborze odpowiedniego urządzenia do profilu działalności i zaprezentuje jego działanie organizując pokaz. Doświadczony kucharz zaprezentuje w jaki sposób szybko i łatwo przygotować potrawy oszczędzając przy tym czas i Wasze pieniądze. Dlatego przed wyborem pieca konwekcyjno parowego zapraszamy do kontaktu z naszymi przedstawicielami handlowymi, którzy przeanalizują Wasze potrzeby i dobiorą odpowiedni sprzęt do Państwa profilu działalności gospodarczej.

Kontakt z handlowcami

Inne wpisy

Targi INTERNORGA 2018 w Hamburgu

Miło nam poinformować, że braliśmy udział w jednych z najważniejszych targów branży gastronomicznej w Europie, czyli INTERNORGA.

Wędzarnia do sklepu

Nasze wędzarnie świetnie prezentują się w sklepach mięsnych jak i supermarketach.

Targi EURO GASTRO 2017 w Warszawie

W zeszłym tygodniu, a mianowicie 5-7 kwietnia odbyła się w Warszawie w halach targowych MT Polska, największa i najważniejsza wystawa sprzętu gastronomicznego i zaplecza kuchennego w Polsce. W trakcie tych trzech dni odbyło się masę atrakcji.